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SEX ESTABLISHMENT LICENSING PROCEDURES 
 

 
RULES GOVERNING APPLICATIONS FOR ANNUAL SEX 

ESTABLISHMENT LICENCES 
 

 
INTERPRETATION 

 
1 In these rules:- 

 
The masculine always includes the feminine. 

 
“Act” means the Local Government (Miscellaneous Provisions) Act 

1982 as amended by the Greater London Council (General Powers) 

Act 1986 and the Policing and Crime Act 2009. 
 

“The Schedule” means Schedule 3 to the Local Government 
(Miscellaneous Provisions) Act 1982. 

 
“Licence” means any sex establishment licence which the Council can 

grant under the Act. This includes any associated consent or 
permission. 

 
“Sex establishment” means a sex shop, sex cinema, sex encounter 

establishment or a sexual entertainment venue. 
 

“Licensee” means the holder of such a sex establishment licence. 
 

“Applicant” means the applicant for a licence or licensee as 

appropriate. 
 

“Application” means an application for one or more of the following, 
as the case may be: 

 
(a) grant of a licence; 

 
(b) transfer of a licence;  

 
(c) renewal of a licence; 

 
(d) variation of a licence (including waiver or modification of 

a licence condition). 
 

(e) an amendment to a licence which would extend the 

licensed area, increase the accommodation capacity or 
extend the licensed hours. 
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“Objector” means any person who has given Notice in accordance 

with Paragraph 10 (15) of the Schedule. 
 

“Parties” means the applicant(s), any objector(s) to the grant of the 
application and any Council officer in circumstances where he is 

making formal representations.  
 

“Premises” means the place for which a licence is sought or for which 
a licence is in force.  

 
“Revocation” means the revocation of a licence under Section 17 of 

the Schedule or a proposal to revoke the licence under this statutory 
provision.  

 

 “Council” means the Royal Borough of Kensington & Chelsea Council. 
 
“Committee” means the Licensing Sub Committee empowered to determine 
applications under the relevant Act. 

 

APPLICATION FORMS 
 

2. An application for a licence shall be made on the form provided by 
the Council and shall be advertised in accordance with the 

requirements of the Schedule. 
 

Note: (i) A copy of these rules will be supplied to any 
potential applicant with the forms for application. 

 
 (ii) In appropriate cases the Council will advertise the 

application by means of a notice affixed to the nearest 
lamp-post to the premises to which the application relates. 

 
 

 

 
PLANNING USE 

 
4 The applicant shall state on the application form the lawful planning 

use of the premises and shall submit with the application 
documentary evidence that either planning permission has been 

obtained for the use and hours sought under the licence, or that 
planning permission is not required. Should the Council so require, “a 

certificate of lawful use” in respect of the planning position shall be 
supplied. The application will not be considered unless the Council is 

satisfied that the proposed activity would constitute a lawful planning 
use. 
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 Note: (a) This rule shall not apply to applicants for transfer 

or renewal of a licence.  
 

  (b) It is open to the applicant to ask the Licensing Sub 
Committee to waive the rule where it is considered there 

are exceptional circumstances. 
 

PLANS AND SPECIFICATIONS 
 

5 An applicant shall submit such plans and specifications of the 
premises concerned as may be required by the Council within two 

months of being advised of the Council’s requirements unless an 
extension of time is granted by the Council.  

 

 Note: When the licence application forms are submitted to the 
Council, a survey will be arranged to determine the 

suitability of the premises concerned with a view to 
ensuring public safety. Two copies of plans and 

specifications will subsequently have to be submitted by 
the applicant for formal approval and record purposes.  

 
EXHIBITION OF A NOTICE AT THE PREMISES 

 
PARAGRAPH 10 (10), (11) AND (13) OF THE SCHEDULE 

 
6 (a) On the date on which the application is made, the applicant for 

a licence shall arrange for a notice to be put up at the premises 
using the form provided by the Council. 

 

(b) The notice(s) must be put up and shall bear the date it was first 
exhibited. It shall then be continuously exhibited for not less 

than 21 days on a part of the premises where it can easily be 
seen and read by persons in the street or any adjoining public 

place. With the consent of the Council the notice(s) may, if 
necessary, be exhibited near the premises.  

 
Note: The application is made on the day the application is 

delivered to the Council or, if posted, on the date shown  
 

  



 

May 2017 

 

 
NEWSPAPER ADVERTISEMENTS 

 
PARAGRAPH 10 (8) AND (9) OF THE SCHEDULE 

 
7. (a) Within 7 days of the date on which the Application is made 

notice of the Application in the form required by the Council 
shall be published (at the expense of the Applicant) in a local 

newspaper which circulates in the locality in which the 
Premises are situated. 

 
 Note: A London wide newspaper, such as 'The Standard' is NOT 

regarded as a local newspaper for the purposes of this Rule. 
 

 (b) Within 14 days of the date on which the Application is made 

the Applicant shall send one complete copy of the newspaper 
containing the advertisement to the Council.  

 


