N THE MATTER OF 8 ] KETAIL PARK M

ADVICE

1. Iam asked to adyise in this matter on behalf of

permission was granted in 1988 for a retail park and is now subject to a

CLOPUD application.

2. 1 am asked specifically to advise on the following matters;-

(1)

(i)

(iii)

(iv)

Background

Whether the CLOPUD application comes within section 55(2) (2)
of the 1990 Act and should thus be determined as required by
Section 192

[f not whether a planning application should be sought for the work
proposed

Advice as to how any such planning application for internal works
should be joined to the current application for external works.

The extent to which the‘Council can claim that there is a matenal
intensification of the use which adversely affects the vitality and
viability of . Town Centre and the evidence which will be

required to support such a contention.

3. In 1988 reserved matters were settled based on outline permission for 190,000

square feet retail warehouse park, garden centre, service areas and car parking.

The only restriction as to use relates to the sale of food or drink (with the

exception of the snack bar), clothing, toys, stationery and books (other than

those relating to DIY activities) and not more than 5% of the floor space shall

be used for the sale of electrical domestic goods and appliances (condition 12).



I note there is no condition restricting the size of the use within the consent

area nor any restriction on subdivision of the units.

On 22" December 2005 a CLOPUD application wes made for the
“gubdivision of the existing unit to create four units and the installation of new
mezzanine structures in each unit.” This was accompanied by a planning
application for “external alterations fo unit C1”. Those instructing me inform
that without the external alterations the internal alterations would not allow the

units to be used separately.

It appears that the Council permitted the subdivision of Unit D which is now
D1, D2 and D3 after an initial refusal of the scheme for similar arguments to

the ones below.

Previously (although I am not told when) those Instructing me had advised the
Planning Officer that the two applications can be treated as one because
section 55 (2) (2) of the 1990 Act is the applicable section. This has not been
altered by later additions by section 49 of the 2004 Act.. .Although the
Secretary of State has the power 10 make an Order dealing with mezzanine
floors no such Order seems to have been made.

Section 55 (2) states that the following operations “shall not be taken for the
purposes of this Act 1o ‘nvolve the development of land:- &) the carrying out
for the maintenance, improvement or other alteration of any building of works
which (i) affect only the interior of the building, or (ii) do not materially affect
the external appearance of the building..”

Your concern appears to be that the planning application as submitted for
external works is a necessary pre-requisite for the internal works to take place.
On that basis, if the works the subject of the certificate of lawfulness and the
planning application for external works are taken together, then the works the
subject of the certificate of lawfulness do not affect only the interior of the
building and therefore do not come within section 55(2)(a).

There appear to be 2 questions we riced to consider here. First can the internal
works proposed be taken to be used (in accordance with the provision of

Section 75) for the designed purpose. Secondly, if the answer to the first
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question is no (and you have indicated it is), can the planning application and
the certificate of lawfulness be linked as one development proposal with the
effect that the former does not satisfy the test in Section 55 (2)(a). From what
you have said in you're e-mail, it seems clear both in practical terms and in

time that the 2 applications are linked and that therefore the application for a

: certiﬁcate of lawfulness does not satisfy the Section 55 (2) (a) (i) requirement.

1 would suggest that this view is in accordance with the objects ofthe act and

R —

1hc apphcams are trying to create a different building and mtcns1ﬁcauon of use

to the one originally permlrted The moral or result of that is that internal

works to a building should be capabie of being used effectively without any
change to the external part of the building and in this case I suggest the

applica.nté are clearly not using the exception made by the act properly.”

I am of the opinion that the application for CLOPUD must be considered in
isolation from the application from planning permission and as such should be
granted. There is no precedent that would indicate that one looks beyond the
application which is for internal works which by definition do not comprise
development. Section 75 relates only to the interpretation of planning
permission in the absence of any description of the purpose in the permission
as granted. Therefore it cannot be right in applying itto a consideration of
whether internal works satisfy the requirement of section 55. Essentially the 2
applications must be looked at as 2 phases - the first being an application for a
CLOPUD for internal works which do not amount to development and then an

application for operational development to the external parts of the unit.

In considering the application for planning permission the Council is perfectly

entitled to look at the planning consequences of the application. While there

_may be no design issues in relation to the works propased it is proper to

conmder whether the thernal Works which enable the use of the 4 newiy

created units will have any plamung 1mp11cat10ns including . unpaats on the’
'Hq__,_.-l—.—'_"-r—l—'-'—'-—.'-—_

local centre.

In addition it would be open to the Council to consider whether the use had

changed materially by way of intensification. Those instructing me are correct
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that as long as the use is not intensified to the extent that it is a different use
)

any increase in

consent

e s et

of the building into relatively small retai

ln[CﬂSlﬁCation (

the use would not be material and therefore would not nccd

[ note that the Planning Officer is of the opinion that the "subdivision

and would also result mn sma-ller:umis_thal .ara not n

bulky goods rcmlcrs that the park wa.s deszgned'for' As there does not appear il

to be a condition

which it

are not u

It must b

retail uni

intensification amounting (08 M

was designed I am uncon

sed for retail purposes that are prevented b

hmlt 1o the use.

| units doés res_ult in a matcrial :

although [ am unclear as to how she reaches: thiat. conciusion).-a'[

cccssd_ryiy“buatdble_for the

outlining the intention of the retdil patk ot the,purpose for

vinced this is relevant. As long as the umts

y cond:llon thcn thcre is no

e noted that case law and commentary on the issue of subdivision of

ts would suggest that it is very uslikely that this would amount to

condition limiting retail fldor space.

Therefore if the Council wis

concerns

therefore

nterial changc of use unless there is a speciﬂc

h to refuse the planning permission due to

about preventing bigh street stores moving out to the park and

affecting the vitality and viability of

Town Centre a strong

case would-have to be made on that bas;s 1 hiave not been provided with any

of the appltoable retail policies thut ral

ight apply but it would be necessary o

demonstrate that there is no need for additional floor space in the retail centre

and an assessment of the capacity of the local centr

Para 3.2

outweigh out of date De

considerations that planning author

.

PPS6 indicates that it contains policy considerations that may-

velopment Plan policy. Para 3.1 indicates the

fties should take into account when faced

with proposals for devempmem rclating {0 town centre uscs including )

‘extenmons to existing Eacm

would have the effect of creating &

ties: and applic&ﬁtlms for rcmoya:l of- conqlmons_tbat
dditional floor Spam Para 374 requlms the

applicant 10 demonstrate for example (i) the need for the development (n) the

development is of an ap

the development (iv) there are n

propriate scale (iii) there are no mMOTE central sites for

o unacceptable impacts on existing centres and
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(v) that the development 1s accessible. It would appear from my instructions
that subparagraph (iv) outlines the main concerns of the Council. Paragraphs
3.20 — 3.23 outline the evidence that would be expected to be put forward by
the applicant and possible the studies that the Council would use to rebut the

proposal that the development would have no impact.

[ would note however that subparagraph 3.20 indicates that these assessments
are to be undertaken where significant development would substantially
increase the attraction of the centre and could have an impact on other centres.
Therefore unless. th: Council is able to demonstrate 1 thatthe subdivision of the
unit mto 4 is s:gmﬂcant dnid subsmn.nally increases the attractﬁom of the’ centfe
I behevc it unlikely 1o bga sustmnable argnmcnuhal this va,ll arfect the . ;
vn;ah‘ry and vgabllxty of the T_oca.l centrc 1o the extent ‘that platning p»:rmr;s:a;‘z
should be refused. SO | ' g

g =° ~ 3

If you have dny further queries pleasé-do not hesitate 10 contact me in

Chambers.

15T JUNE 2006

BRIDGET FORSTER
NO 5 CHAMBERS
BIRMINGHAM BRISTOL LONDON
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