SEYMOUR WALK RESIDENTS ASSOCIATION

Mr Chris Banks,

The Programme Officer,
Banks Solutions,

21 Glendale Close,
HORSHAM

West Sussex RH12 4GR

12" November 2014

Dear Mr Banks,

The Royal Borough of Kensington & Chelsea Basements, Conservation & Design and
Miscellaneous Matters Examination

| refer to your letter of 1* October addressed to the Chairman of our association. | have
been asked by our committee to respond accordingly.

Whilst there are three documents (ID/23; 24; 25) upon which comments have been sought
we believe that the only material document is ID/23 — Main Modifications to Basements
Submission Planning Policy.

We are also of the view that much of the proposed New Wording in ID/23 is helpful and
provides the necessary clarification of the relevant drafting. However there are a couple of
paragraphs that we feel merit a response:

ID/23 Para. 34.3.58:

“Where a basement has already been
implemented following the grant of
planning permission or through the
exercise of permitted development rights,
the policy does not allow further
basement floors or basement extensions
that would exceed 50% of the garden or
open part of the site. This provision would
not apply to a basement which forms part



of the original property, or where a later
addition, was constructed prior to 1st July
1948. This is to ensure consistency and
fairness of approach.”

We don’t believe that this proposed wording does actually provide clarity. One
interpretation is that if there is a basement that is original or built pre 1948 then an
extension could be permitted of more that 50% of the garden which is clearly at variance
with the objectives of CL7.

At the meeting of the Chelsea Society held on 3" November 2014 Mr Jonathan Bore (head
of planning RBKC) confirmed that the Council will permit one floor of basement
development below an existing basement/lower ground floor, if that basement was in
existence prior to 1948. Where it will not allow a further basement floor is when the
existing basement/LGF was built after 1948 with either planning permission or permitted
development. This is clearer in our view.

ID/23 New Para. 34.3.73:

This drafting relates to the requirements of CTMPs. Our view is that it also needs to make
reference to the following matters which are of concern to residents:

1. The CTMP should impose defined noise levels at the site boundary and monitoring
procedures to control the same.

2. The CTMP should take account of the requirements of local residents to service and
access their properties during the works as well as the requirements for emergency
vehicle access and take account of other developments in the immediate vicinity
that may or may not be subject to planning control.

3. Basement development may be resisted or more strictly controlled in certain
locations where, either due to its situation (eg. close to a hospital or school), or
where access to the site is severely restricted, and the construction works would
result in an unacceptable level or period of disruption for residents, businesses and
the wider community.

We trust that these comments are helpful.

As requested | attach a further paper copy of this letter that has also been sent by e mail.

Yours faithfully,

NIGEL LAX
For Seymour Walk Residents Association

cc. A. Goodens, Chairman SWRA; Committee





