Victoria and Albert Museum

Street design

Award winning architects Dixon Jones have developed a distinctive chequered granite street design that features a single surface running from South Kensington Station to Hyde Park and the full width of the road from building to building.

The busiest section of Exhibition Road for pedestrians is between South Kensington and Prince Consort Road. This is where most visitors walk to the museums. In this part of the road there is a four metre wide corridor from the buildings on the western side which is a safe area for pedestrians, next to this there is an eight metre ‘transition zone’ where there are parking bays, cycle racks and other items of street furniture, this is followed by two lanes for traffic, one each way, then a four metre pedestrian zone on the eastern side of the road.

The section of the road to the north of Prince Consort Road has a different layout that incorporates four lanes for traffic.

See this diagrammatically

 

We have removed kerbs, barriers and street clutter so pedestrians can move around the area more freely, particularly those using wheelchairs, motorised buggies and pushchairs.

Black cast iron drainage channel covers run along each side of Exhibition Road, about four metres out from the respective building lines. Alongside the drainage channels strips of corduroy tactile warn blind and partially sighted people that they are moving into or out of vehicle free areas.

Tall, sleek street lighting masts have been specifically designed to complement the grand buildings of Exhibition Road and provide a safe and welcoming nocturnal environment for residents and visitors.