Grenfell Early Years Consultation - The site

A new home for Grenfell Early Years

Site Opportunities

The Ilys Booker Centre site offers many opportunities. Located on the ground floor of Lower Clarendon Walk the centre has always been used for childcare provision. Upgrading the centre will bring the facilities up to the standard needed for delivering childcare in the 21st century.

The building extension will provide the nursery with designated flexible playrooms and support facilities inside. Improvements to the outdoor play area will provide colour, fun and access to nature, creating a safe environment for the children to explore and learn.

The outdoor play area will be extended to incorporate the south end of the area to the front of Clarendon Walk. This will provide a wide range of outdoor play spaces for the children including an ecology zone, play equipment and an outdoor learning space. We recognise that the site is overlooked by the adjacent flats and we will develop the design to offer visual protection for the children, while managing the potential of construction and children’s noise impacting on the residents.

Existing plan

The existing plan is dark and cramped with inadequate heating and ventilation. It has no designated storage space, disabled WC or adequate connections to the outside playground.

Proposed plan

The proposal offers better facilities such as two large, daylight-filled childrens' playrooms, with access to the outdoors, a disabled WC, changing room and storage.

 

Minimising disruption

We recognise concerns that the design and construction of the nursery could be noisy and disruptive to residents. We will work hard to design a building that minimises this disruption. This will be through a number of design measures including: use of prefabricated building elements, minimising ground works, careful timing of noisy works, liaison with local residents to ensure any potential issues are highlighted, and early to mitigate problems

Potential of the site

Connection to nature and green spaces; improved daylighting; improved playroom sizes and layout and improved entrance